איך מייצרים קובץ מסוג PDF מתוך Rhino ומהם היתרונות ביצירת קובץ זה?
מבוא קצר לקובץ PDF:
קובץ PDF הינו פורמט (סוג) של קובץ שנקרא ע”י תוכנת Acrobat reader, תוכנה זה הומצאה ע”י חברת “Adobe” האחראית למגוון פתרונות תוכנה נפוצים נוספים אשר בהם משתמשים בתעשיות המדיה, הדפוס והאינטרנט (לדוגמא: פוטושופ, פלאש, אילוסטרייטור ועוד..)
שני היתרונות העיקריים בשימוש בקובץ PDF:
היתרון העיקרי עבורנו- המשתמשים בתוכנת ריינו הוא שאנו יכולים לייצר את הקובץ בתצורה מוגמרת בשני מאפיינים חשובים:
האחד הוא קנה המידה של תמונת המודל והשני הוא גודל הדף (ללא קשר למאפייני הדפסה נוספים כמו צבעים, זוויות צילום, רינדור ועוד).
כך אנו יכולים להיות בטוחים שכל אחד ואחת שיקבלו את הקובץ שלנו וידפיסו אותו במדפסת על גודל הדף שאליו תכננו יקבל בדיוק את מה שהתכוונו. למשל, אנו יכולים לייצא תמונה של מודל מסוים באיזה קנה מידה שנבחר, למשל, 1 ל- 1, ועבור דף בגודל A4.
המשמעות היא שכל מי שיקבל את הקובץ הזה וישלח אותו להדפסה על דף בגודל 4A, (גודל הדף הנפוץ ביותר במדפסות העולם) יקבל בדיוק את קנה המידה לו אנו התכוונו. עד לרמה שאפשר יהיה למדוד עם סרגל או עם קליבר (מכשיר מדידה) על הדף את המידות ולהיווכח שהן אותן מידות אשר לנו היו במודל במקור.
לדוגמא : תכנון מטבע (או עיגול דו מימדי) בקוטר של 30 מ”מ בריינו, יצירת תמונה שלו בקובץ PDF בקנה מידה של 1:1 ושליחה להדפסה,
יוכל לתת לנו המחשה לגודל האמיתי בדף הנייר או שיהיה ניתן למשל לשלוח את הקובץ לבעל מקצוע שצריך תכנון דו מימדי ב PDF לדפוס או לחריטה בלייזר או לכל מטרה אחרת.
דוגמא נוספת: הדפסת תוכנית בנייה במדפסת רחבה בקנה מידה מוחלט מסוים כמו 1:10 תקנה את הביטחון שבצורה זאת שהקובץ יודפס בדיוק בקנה המידה המבוקש. עוד דבר מעניין שניתן להזכיר בעניין זה הוא שאם קנה המידה יהיה 1:10, בעלי המקצוע שיהיו בשטח עם ההדפסה הרחבה יוכלו למדוד עם סרגל (או כלי מדידה אחר) מרחקים על דף הנייר ולהכפיל אותם בעשר וכך לקבל את המידה האמיתית שצריכה להתקבל בשטח. כמובן שזאת היא שיטה מעולה אך לא מדויקת במאת האחוזים אלא רק כדי להוות אינדיקציה (שכן עובי הקווים בהדפסה ופרמטרים נוספים עלולים להשפיע).
היתרון השני הוא שהקובץ הינו קובץ סגור, משמע, שברוב המקרים אי אפשר לערוך אותו. זה ניתן, אך לא תמיד פשוט. שלא כמו למשל בקבצים מסוג .doc או .docx של תוכנת וורד (מעבד תמלילים) של חברת מייקרוסופט שהם תמיד יהיו ניתנים לעריכה. היתרון בכך הוא, שניתן לשלוח את קובץ ה PDF לאחרים ואלה אינם יכולים לעשות שינויים בקובץ ובידי כך ניתן למנוע מצבים של שינוי המקור, זיופים, טענות שווא, הונאה, מרמה וכו’
אז איך אנו יוצרים קובץ PDF מתוכנת ריינו?
לשם יצירת קובץ PDF מתוך תוכנת ריינו, אנו צריכים להתקין תוכנה שאינה כרוכה בתשלום שמהווה כ- “דרייבר מדפסת וירטואלי”.
למעשה לאחר ההתקנה אנו נראה שהותקנה לנו במחשב “מדפסת” חדשה עם השם “”PDF Creator, זאת מדפסת וירטואלית, באם נשלח כל קובץ מכל תוכנה “להדפסה” ונבחר ב”מדפסת” הנ”ל, מה שיקרה הוא שיפתח לנו דיאלוג נוסף של שמירת קובץ לו נוכל לתת מאפיינים כמו שם ולשמור אותו במיקום מסויים במחשב (למשל, בשולחן העבודה). כך ניתן ליצור הדפסות מ Rhino וגם מ Word או מכל תוכנה אחרת יתרון להדפסה מוורד למשל הוא שאם עובדים על חוזה מסויים ולא רוצים שיערכו בו יותר שינויים ניתן לייצא את הקובץ ל PDF ואז כאמור מקבלים מסמך סגור שלא קל לערוך בו שינויים לרוב המשתמשים.
אפשר לשים לב שבריינו תחת אפשרות ה Export File.. (ייצוא קובץ) ניתן לבחור גם בפורמט PDF, אך שוב, אפשרות זאת מסתמכת על כך שבמחשב מותקן “דרייבר מדפסת PDF וירטואלי” כזה או אחר. לאחר ההתקנה של הדרייבר הנ”ל ניתן לייצא את הקובץ בשתי דרכים:
1. דרך האפשרות של “ייצוא קובץ” File->Export Selected..
2. באמצעות “הדפסה” רגילה (ע”י לחיצה על סמל ההדפסה או Ctrl+P) ובחירת ה”מדפסת” בשם “PDF Creator”.
אז ניגש לעניין.. איך מתקינים את הדרייבר של “המדפסת הוירטואלית”? ישנם מספר פתרונות, אמליץ לכם על הפופולארית ביותר:
1. גולשים לדף הבית של התוכנה- http://sourceforge.net/projects/pdfcreator לוחצים על הכפתור הירוק הגדול- Download ומורידים את קובץ ההתקנה. למקרה שאתם לא בטוחים לאן הקובץ ירד, כנראה שהוא ירד אוטומטית לתיקיית ההורדות במחשב שלכם, אם אתם רוצים לאתר אותו, בהיותכם בדפדפן האינטרנט (מכל סוג) לחצו על המקשים Control + J ביחד. צירוף זה יפתח לכם את חלון דיאלוג ההורדות של הדפדפן משם תוכלו להפעיל את הקובץ או להגיע לתיקיה שבו הוא ממוקם.
2. מפעילים את הקובץ ומתקינים שלב אחר שלב (next ועוד next) שימו לב לא להתקין תוכנות נלוות עם התוכנה הזאת, ולבחור באפשרות של התקנה מותאמת אישית ולא מהירה, ישנו רכיב מיותר בשם PDF Architect שאפשר לבחור להסיר אותו בהתקנה (הוא אמור לתת את האפשרות לערוך טקסט ב PDF סגור) אבל אני הייתי מוותר על זה גם מכיוון שהרכיב הזה נוהג להשתלט על פתיחת קבצי ה PDF במחשב וגם מכיוון שהוא מציע את עצמו במגוון הזדמנויות שהייתי מעדיף שלא לשמוע ממנו.
3. התוכנה מותקנת- המדפסת הוירטואלית מותקנת, אפשר אפילו לגשת במחשב לתיקייה של המדפסות מלוח הבקרה (התחל-> לוח הבקרה-> התקנים ומדפסות או באנגלית: Start->Control Panel->Devices and Printers) ולראות את “המדפסת” שם. זהו. כל מה שצריך לעשות עכשיו זה לשלוח משהו להדפסה ולבחור במדפסת. כאמור לעיל, אם אנחנו עובדים בריינו, אפשר לעשות זאת בשתי הדרכים, ע”י ייצוא הקובץ או שליחה להדפסה.
בהצלחה!